Vinösa trotjänare del 3, rött vin

Denna text är en hyllning till en av mina vinösa trotjänare nämligen 2015 Chateau de Lauga (75376, 255:-).

Med trotjänare menar jag ett vin som jag alltid ser till att ha hemma och som är mångsidigt i vilken mat man kan ha det till och som alltid levererar. Det är också alltid uppskattat av gäster oavsett om dom är vinnördar eller totala noviser.

När man skall välja ett bra rött vin att alltid ha hemma så ligger ju Bordeaux såklart nära tillhands. Och då skall det vara en Bordeaux som har den där härliga kombinationen av bra syra, en stram strävhet men också en generös fruktighet som balanserar upp det. Den skall såklart ha en fatkaraktär men det får inte bli för mycket utan mer vara som en krydda. Det skall helt enkelt vara tilltalande men också kräva lite av den som dricker och vara en perfekt partner till en rad olika maträtter.

Just detta är Chateau de Lauga 2015. Det består av 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 4% Petit Verdot & 1% Carmenère. Druvorna skördas manuellt och vinet får jäsa i ståltank med 25-30 dagars skalkontakt innan det får ett års lagring på franska ekfat varav 10% är nya.

Detta vin har just egenskaperna jag listade ovan och de 5 årens lagring har rundat av kanterna lite på ett mycket angenämt sätt. Jag har senaste månaderna druckit detta till en mängd olika maträtter, bland annat ugnsrostad kyckling i ugn med rotfrukter och gräddsås, entrecote med hemslagen béa, grillad ryggbiff med färskpotatis och en crème-fraichebaserad sås. Och såklart ibland helt på egen hand till en god bok eller en bra Netflixserie.

Så jag kan verkligen rekommendera även er att göra detta till ert husvin. Att alltid ha några flaskor hemma av detta gör livet inte bara lättare utan också lite lyckligare.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.