Vinösa trotjänare del 4, sött vin

Serien om vinösa trotjänare fortsätter idag med sött vin. Med trotjänare menar jag ett vin som jag alltid ser till att ha hemma och som är mångsidigt i vilken mat man kan ha det till och som alltid levererar. Det är också alltid uppskattat av gäster oavsett om dom är vinnördar eller totala noviser.

Sött vin har alltid legat mig väldigt varmt om hjärtat.

Det finns ju många söta klassiker som har ett typiskt användningsområde, till exempel Moscato d’Asti till jordgubbar eller ett bra portvin till grönmögelost eller en lite tyngre chokladbaserad dessert. Medan dessa kombinationer håller världsklass så är det vinstilar som inte är riktigt lika allround när det kommer till matkombinationer och en trotjänare man alltid har hemma måste vara lite mer allround än så. Sen finns det såklart inget som hindrar att man har flera trotjänare men för enkelhetens skulle väljer jag idag bara en.

Valet faller då på vad som nog är min absoluta favoritvinstil bland söta viner; Tokajviner!

Från vindistriktet Tokaj i nordöstra Ungern kommer dessa söta viner som får sötma och karaktär från botrytisangripna druvor men som samtidigt har en härlig friskhet och fräschör från de friska druvorna som utgör majoriteten av vinet.

Jag skall inte gå in på detalj kring tillverkningen här, utrymmet räcker inte till så det får ni googla. En av mina favoritproducenter är Oremus men här vill jag tipsa om ett vin som finns på hylla på Systembolaget runt om i landet. Chateau Dereszla 5 puttonyos, 2901, 189:-. Med 165g socker/liter är det här ett kraftigt vin som har de där Tokajtypiskt underbara tonerna av honung, aprikos, mandelmassa och apelsincitroniga syran. Helt enkelt ett magiskt vin som jag uppmanar alla att prova. Sedan är det bara att dyka djupare i Tokajvinernas magiska värld. Drick detta till en uppsjö desserter, såväl fruktiga som nötiga eller kanske till lite gåslever eller grönmögelost. Alternativen är oändliga. Ha alltid en flaska kyld och testa er fram.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.