Vinösa trotjänare del 2: vitt vin

Serien om vinösa trotjänare fortsätter idag med vitt vin. Med trotjänare menar jag ett vin som jag alltid ser till att ha hemma och som är mångsidigt i vilken mat man kan ha det till och som alltid levererar. Det är också alltid uppskattat av gäster oavsett om dom är vinnördar eller totala noviser.

När det gäller vitt vin har jag två absoluta favoritdruvor/regioner/stilar och det är Chardonnay från Bourgogne och Riesling från Tyskland. Så att den vinösa trotjänaren skulle bli på någon av dessa druvor var givet. Efter mycket funderade har jag kommit fram till att jag inte kan nämna bara en trotjänare utan måste nämna två.

Först är det Oliver Zeter Riesling Haardt (ingår i ett 3-pack med 3 olika rieslingviner från Zeter, 72333). Detta är ett vin gjort på Rieslingdruvor från relativt unga stockar och det har den där underbara Rieslingsyran och mineraliteten med ett härligt fokus men samtidigt fruktigheten som gör det lättgillat av de flesta.

Den andra trotjänaren jag alltid ser till att ha hemma är Olivier Leflaive Les Sétilles (5657, 199:-). En vit Bourgogne som är jäkligt elegant men som har en tydlig fatkaraktär med härlig tyngd som ändå balaneras upp av en frisk syra. En Bourgogne till ett pris som gör att man alltid kan ha den hemma men med en kvalité som verkligen imponerar.

Denna duo är bra att ha så att man alltid har något som passar. Skall jag ta ett glas på egen hand eller till en lättare fiskrätt faller valet på Rieslingen. Jag serverar såklart alltid maten med en tjock citronskiva att kunna pressa över för att matcha vinet perfekt.

Steker jag fisk och har brynt smör till så sitter Bourgognen som en smäck! Även till sommarens grillkväll eller om man har lite kraftigare mat men inte vill ha rött vin (varför man nu inte skulle vilja det?!?) så kan den funka bra.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.