Vinösa trotjänare del 1: Mousserande vin

Jag tänkte jag skulle posta en serie om mina vinösa trotjänare och tipsa om bubbel, vitt, rött och sött vin. Vi tar det i klassisk ordning och börjar idag med mousserande vin. Med trotjänare menar jag ett vin som jag alltid ser till att ha hemma och som är mångsidigt i vilken mat man kan ha det till och som alltid levererar. Det är också alltid uppskattat av gäster oavsett om dom är vinnördar eller totala noviser.

När det är en mousserande trotjänare man är ute efter så är ju valet av en champagne givet. Efter det är det däremot lite lurigare. Jag vill ha ett vin som dels såklart går bra att bjuda på till aperitif när det är läge för det men som också går att ha till en förrätt eller huvudrätt och där man kan ta ut svängarna lite med maten.

Med den beskrivningen lutar man ju åt en Pinot Noir-dominerad champagne och är det Pinot Noir man vill ha så finns det en by som för mig står snäppet över alla andra; Aÿ!

Valet för mig föll på Gisèle Devavry Pinot Noir Brut Grand Cru (70456, 375:-) som bara består av Pinot Noir och där samtliga druvor kommer från Aÿ. Vinifieringen har skett helt på ståltank och vinet har fått ca 5 år på jästfällningen. Detta gör att man får en champagne med härlig kraft och tryck med doft och smak av röda äpplen, honung, knäck, brioche, grillad citron och annat gott. Just fylligheten och dosagen på 6 gram socker/liter gör att man kan matcha detta med en stor mängd mat, betydligt mer än för genomsnittschampagnen. Den friska syran gör dock att man också kan ha den som aperitif.

Champagnenördarna ni bjuder kommer uppskatta en riktigt bra champagne från Aÿ och de oinvigda kommer utbrista ”Gott!! Inte alls så sur och tunn som champagne brukar vara!”.

Gör en klassisk räktoast eller kanske en torskrygg till huvudrätt, servera detta till och ta emot gästernas jubel.

Att alltid ha champagne i kylen är ju ett måste i varje hem så att man är redo när det kommer glada överraskningar att fira!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.