Wow-upplevelse på Bar La Lune

Ju djupare man går i sitt vinintresse ju mer sällan är det att man hittar de där riktiga ”wow, kunde vin smaka så här?!?”-upplevelserna. För att ändå ha en chans att få dom gäller det att omge sig med folk som då och då överraskar en med goda viner och se till att vara öppen för det.

Ett sånt ställe för mig är Bar La Lune i Göteborg. Deras vinlista är naturvinscentrerad och jag vet väldigt sällan exakt vad jag skall dricka när jag kommer dit utan jag brukar lite på Oskar eller Stina och be om nåt bra i en ungefärlig stil som jag är sugen på.

I förra veckan hade dom besök av EffEff Oyster and wine bar som stod och öppnade norska ostron som såldes för 20:-. Då var det ju inte mycket att välja på än att ta två snabba ostron och ett glas vitt till det. Det vita vinet var mycket bra men gjorde inget bestående intryck. Efter detta var jag dock sugen på ett glas rött och bad därför om ett glas ”kraftigare rött, gärna lite sydfranskt i stilen”.

Jag blev serverad Mazière G13, ett vin och en producent jag aldrig hört talas om innan. Mazière håller till i byn Padern, strax sydväst om Montpellier, nära spanska gränsen och gör en rad olika viner, alla i en stil man kan kalla naturvin (gillar inte det ordet, men får väl använda det ändå).

Redan vid första doften blev jag lockad och perplex. ”Det luktar ju som en blandning av portvin och ett vin från Södra Rhône! Jag har aldrig känt något liknande” hann jag tänka innan impulsen att ta en första klunk blev för stark. Efter första klunken förstärktes intrycken i och med en fyllig, lite eldig munkänsla med en hyfsat diskret men ändå tydlig restsötma. Mosade jordgubbar, plommon (både färska och torkade), lakrits, peppar och russin samsades i munnen och gav ett oerhört komplext och intressant intryck.

Det är kanske inget jag dricker en flaska av själv men det är ett vin jag är oerhört glad att jag druckit och som jag tror hade suttit som en smäck till en katrinplommomstoppad fläskstek med ugnsrostade rotfrukter med gräddsås. Jag kommer definitivt hålla ögonen öppna efter fler viner från denna producent och fortsätta gå till Bar la Lune för fler referensvidgande vinupplevelser.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.