Doftminnen

Mina starkaste minnen har alltid varit kopplade till dofter.

En doft jag inte känt på flera år men plötsligt blir exponerad för kan fungera som en tidsmaskin och plötsligt står jag precis där jag upplevde doften första gången.

Ge mig en Fünf Kräuter halstablett och direkt är jag fyra år igen och sitter bredvid farmor vid sommarstugan utanför Fjällbacka under en paus i trädgårdsarbetet. Hon röker en Marlboro och jag suger på en halstablett hon gav mig för att vi båda skulle kunna ”ta ett bloss”.

Eller om jag går in i en kaffeaffär så kommer den underbara doften av nymalet kaffe och massa olika sorters te ta mig tillbaka till Bangatan i Majorna och hur 7-åriga jag håller mamma i handen när vi går in i kaffeaffären för att köpa 1 hg Earl Grey.

Egentligen härrör hela mitt vin- och matintresse till mitt grundläggande doftintresse. Jag kan fortfarande ta en promenad och komma på mig själv med att luta mig mot den blöta tegelväggen jag går förbi för att känna hur den doftar. Med tiden har jag förstått att denna typ av avvikande beteende behöver man maskera för att inte få frågor som ”vafan gör du??”, ”är du dum i huvudet?”, ”luktar du på riktigt på väggen, är du seriös???” etc. Så nu stannar jag i tid och otid och knyter skor, stretchar eller liknande bara för att kunna få en sniff av nåt som verkar doftmässigt intressant.

Allt detta började jag tänka på tidigare i veckan när jag doftade på Gisèle Devavry 1998 Trésor de Cave Brut (77821, 649:-) och helt plötsligt for tillbaka till mars 2018 då jag för första gången provade detta vin hos Devavry. Jag kommer precis ihåg hur doften av honung (lite mörkare honung, ljunghonung nästan) direkt slog emot mig. Jag såg mig om och kunde se mina kollegors miner av lycka. Jag minns hur glad jag blev av att dela detta ögonblick med just dom och vilken lycka gränsande till eufori den begynnande berusningen, den magiska doftupplevelsen och glädjen över denna genuina vänskap gav.

rhdr

Så när jag nu sitter och dricker gårdagens rest ur flaskan njuter jag inte bara av ett underbart gott vin utan också av ett minne som värmer oerhört en kall januarikväll som denna.

Så fram för mer doftnörderi och doftminnen som berikar våra liv och gör sig påminda när man som minst anar det.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.