Min bästa champagneupplevelse hittills

Jag har nu varit champagneintresserad (besatt kanske några skulle säga) i drygt 10 år. Under dessa år har jag mängder med härliga minnen och jag får ibland frågan vilket som är mitt bästa champagneminne eller vilken som är den bästa champagnen jag druckit. För mig är det samma svar på båda dessa frågor.

Innan vi kommer in på själva upplevelsen behövs lite bakgrundsinformation. Jag fick nys om en champagneproducent som hette Guy Michel via Instagram och tyckte det lät intressant och försökte hitta någon hemsida för att kunna boka ett besök under nästa resa. Någon hemsida fanns inte men jag lyckades leta fram ett telefonnummer och fick via telefon tag på en mailadress. Efter lite mailande bokade vi inte ett besök. På plats blev vi helt tagna av guys äldre champagner och började direkt importera hans 82, 89 och 02.

Ett halvår senare åkte vi ner till Champagne igen och gjorde ett nytt besök för att följa upp hur det går med försäljningen, om dom har lite nya viner etc.

Till saken hör att Guy och hans familj är mycket trevliga och visserligen blir det mycket tolkande för mig eftersom dom bara pratar franska men besöken här är alltid en höjdpunkt under champagneresorna.

Medan vi pratade affärer provade vi såklart champagne också. Efter att ha provat deras bdb (riktigt bra), -02 (fantastisk!), -76 (makalöst bra!!!) &-59 (i ärlighetens namn mer spännande och intressant än genuint supergod men ändå den äldsta champagne jag druckit) så var vi supernöjda och nästan fnittriga av upphetsning av hur goda dessa mogna viner var och vilken ynnest det var att prova dom.

Då börjar Guy få feeling och tar en extra vända ner till källaren. Efter några minuter kommer han upp med en 46:a i handen, härligt luddigt, fluffigt svart mögel på flaskan efter 72 år i källaren. Den är degorgerad -96 och jag kan knappt tro det är sant (kontrollöversätter alla siffror 10 gånger i huvudet). När flaskan öppnas är spänningen olidlig; kommer det finns kvar nån kolsyra i flaskan??? Ett distinkt plopp och ett karaktäristiskt pys signalerar att den verkar ok. Sedan hälls vinet upp i glas och när näsan åkte ner i glaset stannade nästan tiden. Doften var ren magi!!! Maken till komplex doft har jag aldrig upplevt. Det var så mycket att det känns futilt att försöka beskriva alla dofter.

I munnen var vinet oerhört levande och friskt samtidigt som det var mjukt som sammet. Detta var utan minsta konkurrens den häftigaste vinupplevelsen i mitt liv och ett minne för livet!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.