Ett vins väg till Systembolaget

Som bekant har jag tillsammans med två vänner ett vinimportföretag som vi jobbar med en dag i veckan med. Många frågar hur vi väljer ut de viner vi jobbar med och istället för ett långt, svepande, generellt svar tänkte jag att jag här istället skulle berätta konkret om hur det gick till när våra två senaste släpp kom till Sverige.

I början av oktober var vi onsdag till söndag i Champagne. Vi flög till Paris och hyrde där en bil och körde de två timmarna till Champagne. Väl på plats hade vi bokat in en del besök med de producenter vi redan jobbar med men vi hade också bokat in lite besök till nya producenter vi tyckte verkade spännande. Visa av erfarenhet hade vi också lagt lite luft i schemat för spontanitet.

På fredagskvällen hade vi bokat plats på vår absoluta favoritrestaurang i Épernay: La cave a champagne. Ett besök dit rekommenderas varmt!

När övriga sällskapet satt och funderade över förrättsval bläddrade jag igenom den mycket digra vinlistan.

På årgångschampagnerna skriver dom sällan ut årgång (antar att dom inte vill behöva skriva ut nya sidor varje gång ett vin byter årgång alternativt kladda direkt i alla vinlistor vilket är förståeligt, det ser ju förjävligt ut). Det gör ju att det är lite av ett lotteri när man väljer årgångschampagne men också jäkligt spännande och jag har hittills aldrig blivit besviken dvs jag har aldrig fått en 03:a eller någon annan liknande svag årgång.

När jag kollat igenom listan så hade jag hittat ett vin jag var lite extra sugen på, Charlier Special Club årgång då jag druckit den tidigare och uppskattat den fatade, kraftiga stilen av champagne.

Jag ville ju dock inte vara en buffel som går in och bestämmer direkt själv utan frågade övriga bordet om dom ville ha en kraftig, fatad årgångschampagne eller en lite lättare årgångschampagne från Cotes des Blancs från en producent jag inte kände till. Jag hade valt en random producent vars årgångschampagne tingade ett rimligt pris för att iaf erbjuda ett val. Jag var fullkomligt övertygad om att alla skulle vilja ha den kraftiga och tappade hakan när de bestämt sa att ”vi tar den lite lättare”.

Nåja, sagt och gjort, jag beställde in den okända champagnen och min lätta besvikelse över att inte fått igenom mitt val gick fort över medan jag fokuserade på att välja förrätt.

Några minuter senare kom kyparen in med flaskan och det visade sig att det var en 2002:a vi fått. Nu blev jag ju såklart lite pirrig i magen och redan när jag sniffade på den provskvätt han hällt upp i mitt glas för att avgöra om vinet var korrekt förstod jag att detta var något extra. Av den raka korken att döma hade det fått minst 2 års (men kanske ännu troligare 5+) vila efter degorgering.

När sedan glaset fylldes helt blev jag alldeles fnittrig och lycklig. Vilken magisk doft av smörkola, romerska bågar, brioche och grillad citron. När jag smakade gick det från förälskelse till ren kärlek. Vilket vin!!! Friskt med en pigg syra men samtidigt avrundad munkänsla där allt kändes som perfekt balans.

Detta måste vi ha! Lite snabbt googlande gav oss adressen och vi bestämde att åka dit dan därpå.

Vi kom dit vid 12 men då var det stängt men enligt google skulle dom öppna klockan 14 igen. Vi tog en lunch på byns lokala restaurang. Jag älskar verkligen fransmännens ”dagens lunch” där man jobbar sig igenom en trerätters med lite vin till. Mätta på charktallrik, stek och pommes samt crème brulèe åkte vi tillbaks och knackade på. Vi blev insläppta av David och förklarade att vi gärna ville prova deras viner. Vi provade först deras Blanc de Blancs som var riktigt bra och fick sedan prova deras årgångschampagne som just nu var 2008. Ojojoj, den var verkligen lik den vi druckit på restaurangen men man märkte att den var 6 år yngre och mer nydegorgerad. Vi konstaterade direkt att detta var vansinnigt bra och att 08:an inte bara var riktigt god nu utan att den också kommer utvecklas fint kommande 10 år. Vi förklarade för David att vi var vinimportörer från Sverige och efter att ha konstaterat att dom inte redan hade svensk vinimportör så sa vi att vi vill ha 300 flaskor av deras 2008:a. Hans ansikte visade lika delar förvåning och glädje. Han berättade också att dom hade årgång 2000 på Magnum men att den tyvärr inte var kyld. Vi köpte med en hem för att prova senare på kvällen i lägenheten.

Efter att vi provat den var det bara att ringa David och be honom lägga på 30 magnum på pallen också.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.