Allt är inte gott som är champagne…

kontraster. Första bilden är tagen 09:41, andra bilden 09:12. Första bilden visar en fantastisk vy från Champagne, andra bilden är från vad som nog är vårt sämsta producentbesök någonsin i Champagne.

Jag brukar ofta vilja dela med mig av alla fantastiska besök jag gör hos vinmakare i Champagne. Är alla så roliga och bra då? Nej, såklart inte. Många är rent mediokra med halvschysst/artigt bemötande och helt ok men anonyma viner. Dessa besök är ju helt oinspirerande och inget att skriva om men idag tänkte jag skriva om ett besök som var raka motsatsen till den första kategorin besök jag skrev om.

Scenario: jag har fått nys om en producent som skall ha en hel del lite äldre vin till salu. Flaskor mellan 06-09 och magnum från 98 och framåt. Prismässigt ligger dom riktigt bra till och druvmaterialet kommer från bra byar så detta verkar mycket lovande. Jag mailar, förklarar vårt intresse för mogen champagne och bokar in ett besök klockan 09.

När vi kommer dit 08:58 är det helt tomt på gårdsplanen men en granne ser oss och leder in oss till provningsrummet som egentligen inte är ett eget rum utan en del av lagerlokalen där man satt upp en bardisk. Bakom baren sitter en kvinna och en man och dricker varsin kopp kaffe och röker cigg. Av lukten och den begränsade sikten har dom antagligen kedjerökt 5 cigg var senaste kvarten.

Jag förklarar att vi bokat besök och får då en trött blick och frågan ”i vilket namn?”. Min konflikträdsla hindrar mig från att fråga ”har du många inbokade besök 09:00?” utan jag svarar Viktor, VinTillmat. ”Les suedois” tillägger jag i en vag förhoppning att hon skall tycka om Ikea, Abba eller nåt annat svenskt och tina upp en aning. Det gjorde hon inte.

Hon tar lite trött fram 4 glas och vi slår oss ner på varsin barstol och undrar vad det är som händer. Hon häller upp första glaset och efter ett försök att dofta vilket är omöjligt pga halvdåliga glas och den täta cigarettröken så är det bara att svepa första glaset och tänka ”en dag kommer vi att skratta åt detta”. Provningen fortgår och på mitt tredje försök till skämt på franska så lyckas jag till och med dra ur tanten ett leende. Innan vi skall gå så tänker vi att vi måste åtminstone testa en äldre magnum under rimligare förhållanden så vi köper med oss en 02:a för att dricka på kvällen. Där visar det sig att den faktiskt var riktigt undermålig; spretig, alldeles för krutig och för tunn i smaken.

Så kan besök också vara och utan dessa bottennapp hade vi inte uppskattat toppbesöken vi också gjorde under samma resa. Mer om dessa i ett senare inlägg.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.