Vintips: rött vin under 100:- i fasta sortimentet

 

”Du som är så duktig på vin, har inte du nåt tips på ett bra vin under 100 kronor på bolaget?”

Detta är en fråga man får allt som oftast när man kommit ut för sin omgivning som vinentusiast. Jag tycker alltid den är svår att svara på. Man vill ju inspirera att prova något nytt, lite bättre än vad personen som frågar brukar dricka utan att skrämma bort dom totalt. Standardsvaret från mig när det är rött vin folk frågar efter brukar vara en bra Côtes du Rhône (Guigals är ju en klassiker som alla gillar) men ibland vill man ju spänna bågen lite extra. Ett perfekt tips då som är helt unikt för att vara i fasta sortimentet under 100:- (är ju i stora delar att vada genom högar av olika varianter av appassimento) och som framförallt är fantastiskt gott är 2010 Copertino Riserva (2077, 89:-). Både att det är ett 9 år gammalt vin och att det är från Apulien är tydligt i doft och smak.

Sötfruktig, generös doft med inslag av lite torkad frukt, fikon samt en urläcker stallighet av läder och animalitet gör att jag direkt drar på smilbanden. I munnen är det ett medelfylligt vin med massor av fruktighet men också med en viss komplexitet tack vare mognadstonerna. Syran balanserar på ett bra sätt upp den mogna fruktigheten. Ganska lätt strävhet gör detta till ett vin jag gärna dricker på egen hand eller till en charktallrik och som just nu blir mitt standardsvar när folk ber på tips om rött vin under 100:- som finns på bolaget. Vad brukar ni ge för tips?

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.