Lagra all champagne minst 1 år!

Champagne och lagring… Detta ämne skulle man kunna skriva hur mycket som helst om men idag skall jag försöka skriva om en aspekt av det. Jag har nämligen en regel som jag tycker gäller i stort sett helt utan undantag: All champagne mår bra av att lagras minst 1 år efter degorgering.

Jag kanske skall börja med att skriva att jag förutsätter att ni som läser här är bekanta med tillverkningsprocessen av champagne, om inte är det kanske bra att googla det innan ni läser vidare.

Jo, i min roll som vinimportör har det många gånger hänt att ett vin tagit slut varpå jag panikartat mailat producenten om en ny order som bara måste gå så fort som möjligt. Det har då hänt att vi fått hem champagne som är degorgerad bara 1-2 veckor tidigare. Den har då alltid varit klart sämre än jag mindes att den brukade vara. De första gångerna fick jag smått panik och trodde att vi nu fått en dålig batch men med tiden har jag lärt mig att det bara är att vänta 3-4 månader så stabiliserar vinet sig. När det är precis nydegorgerat är det väldigt spretigt, det vill säga det känns som att syra, fruktighet, sötma och mineralitet inte riktigt sitter ihop utan spretar åt olika håll. Lite som när man precis blandat ihop en tomatsås till pastan men bara låtit den koka någon minut.

Det vanligaste är att producenter låter flaskorna ligga 3 månader innan dom släpper dom för försäljning. Den värsta chocken efter degorgeringen har då lagt sig men man har fortfarande mycket att vinna på fortsatt lagring.

Jag tycker man skall låta all champagne ligga minst ett år efter degorgering innan man dricker den. Detta gäller oavsett om det är en årgångslös instegschampagne som legat 15 månader på jästfällningen eller om det är en prestigechampagne med 12 år på jästfällningen. Vissa mår såklart bra av ännu längre lagring efter degorgeringen men alla mår bra av minst 1 år.

Detta beror dels på att min upplevelse (helt empiriskt, jag har ingen kemikunskap att backa upp det med) att den “kommer ihop” och blir mer harmonisk, rundare och mindre spretig. Blommar ut lite skulle man kunna säga. Som den där tomatsåsen när den fått puttra 1,5 timme.

Sedan sker också en reaktion mellan sockret man tillsatt vid degorgering och preoteiner som kommit från jästfällningen. Detta kallas maillardreaktionen och är samma sak som när man steker kött (de flesta av er kanske har hört om det därifrån) men i den syrarika miljön som en flaska champagne är så sker den trots lägre temperatur. Denna reaktionen ger de brödiga aromer av brioche/nygräddat bröd/rostat bröd som man kan hitta i champagne. Eftersom processen sker efter degorgering är den lika viktig oavsett om vinet legat 2 eller 10 år på jästfällningen innan degorgering.

Eftersom detta är en reaktion mellan kolhydraterna man tillsätter i form av liqueur de dosage och proteinet så sker denna reaktion inte alls lika uttalat i extra brut champagne. Ännu en anledning att undvika dom men det kan vi prata mer om i ett senare inlägg 🙂

Varför kom jag att tänka på att skriva detta inlägg då?

Jo, jag drack en flaska champagne igår som jag lagrat 2,5 år efter degorgering. Lepreux-Penet Secret de Bulles Grand Cru Brut gjort på 70% Pinot Noir & 30% Chardonnay från Verzy. Degorgerad i början av 2017 har den nu fått 2,5 år efter degorgering vilket ni kan se på korkens raka form. Denna champagne var nu ljuvlig med sin strama fruktighet av citrus, röda äpplen och en brödighet likt den man känner när man går in i ett boulangerie en morgon i Epernay. Munkänslan var klart rundare med en mycket frisk men något avrundad syra. På det stora hela ett mycket mer komplext, angenämt och harmoniskt vin jämfört med då jag drack det för två år sedan.

Här nedanför kan ni se olika korkar från innan den kommer i flaskan (längst till höger) och sedan gradvis efter längre tid i flaska (den vänstra har suttit i ca 5 år).

Så lägg undan era flaskor i ett år innan ni dricker dom. Det är ju en anledning så god som någon att man måste ha ett bra lager av champagne hemma så att man har lite att ta av medan man väntar på att de nyinköpta flaskorna skall ligga till sig.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.